06.05.2024 14:49

Velmi čerstvé informace z firmy Schildkröt - aktualizace

Jak jsme již avizovali, konala se 2. května cesta pro další objednané zboží. Záměr byl vyfotit u firmy Schildkröt všechny klasické panenky, které jsou součástí aktuálního katalogu 2024/25. Jenže:
Pro jistotu možná již nudné opakování faktu, že výroba těl klasických panenek  byla ukončena v roce 2020. Bez ohledu na to, zda avizované limitace byly nebo nebyly naplněny. Důvod?
Především sběratelé v Německu vzali neradi na vědomí, že se jejich staré celuloidové pokládky začínají rozpadat. Předválečný a válečný celuloid NIKDY NEBYL MATERIÁLEM PRIMÁRNĚ NA VÝROBU PANENEK, ale panenky z něj, mimo jiného, byly také vyráběny. NIKDY nebylo počítáno s tím, že přežijí několik generací. Tento fakt byl spíše neočekávaným zázrakem. CELULOID PODLÉHÁ JAKÉSI OSTEOPORÓZE. Vlivem slunečních paprsků odchází část tohoto materiálu. Tento  vývoj je nezvratitelný a tato nepříjemná pravda vyšla najevo v podstatě nedávno.
Pro majitele celuloidových panenek to znamenalo jediné: co nejrychleji se jich zbavit tak, aby se vrátila alespoň část dříve investovaných peněz. PROTO DOŠLO následně DOSLOVA K ZAHLCENÍ RŮZNÝCH BURZ A INTERNETOVÝCH PRODEJŮ STARÝMI CELULOIDOVÝMI PANENKAMI. Mnohdy za příznivé ceny. Např. pod záminkou, že jde o dědictví a prodejce "se v tom nevyzná a chce se toho zbavit".... Kdo nebyl v problematice "doma", ten nadšeně kupoval. Vždyť TO PŘECE BYLY (a pořád ještě mnohde jsou) TY ÚŽASNÉ A NEJPRAVĚJŠÍ CELULOIDOVÉ PANENKY. 
Kdo by pak kupoval nějaké repliky z tortulonu. Paradoxně materiálu, který byl po válce vyvinut právě jen pro výrobu panenek
.
Výsledek?
Ve vzorkovně firmy Schildkröt se tento čtvrtek (2.5.2024) nacházelo pár desítek (nejspíš doslova, sotva jich bylo více, než 30) klasických panenek. Jak mě upozornil pan ředitel: stránka v katalogu pro tento rok je více méně iluzorní. Nelze garantovat, že všechny vyobrazené jsou ještě k dispozici. Pokud by si zájemce z katalogu objednal a panenka jako taková ještě existovala, bude jí ušit oblek, který je v katalogu nabízen.
Ale protože právě dnes, tj.5.5.2024 začíná v oblasti Neustadt a od 9. května i v oblasti Sonneberg panenkářský festival a firma Schildkröt má po jeho trvání otevřenou vzorkovnu k přímým nákupům návštěvníků, je velkou otázkou, co a zda vůbec po tomto festivalu z klasických panenek ještě zůstane.
KATALOGOVÉ PANENKY PROTO PRO VÁS NEVYFOTÍME. Kvůli našemu focení nebudou šity katalogové oblečky, pokud bychom je následně pak neodkoupili. A všechny klasické panenky ve vzorkovně jsou oblečené.
Ze stejného důvodu nemělo cenu kontrolovat, co z mimokatalogových kousků ostatních typů panenek z vinylu je stále ještě v nabídce. Aktuální to bude až při příští návštěvě - až po festivalu.
Mně osobně si při pohledu na smutné zbytky - svědky více než stoleté úžasné a poctivé řemeslné práce - orosilo čelo a obratem jsem z nich vybrala poslední "kaskadéry" - panenky s čočkovýma očima do páru ke křehčím kráskám s očima z foukaného skla, které tvoří naši kolekci rekvizit nejen pro filmaře. Stalo se tak spíše pět minut po dvanácté, ale: KOLEKCE JE ÚPLNÁ.
A TEĎ PŘÍJEMNĚJŠÍ TÉMATIKA: NOVÉ POLOŽKY A FOTKY NA NAŠEM WEBU:
Mein erstes Baby Matěj dostal další, poněkud kontrastnější fotky
Téhož se dočkala Baby Lina Kamila. Pozor: na starších fotografiích se světlým pozadím jsou visačky se starými cenami. Aktuální pro rok 2024 je v plné výši 81,50 €
Další s doplněnými fotkami je Mein erstes Baby Anička
Nově vložený je Baby Finn Olda - katalog 2024/25, plná cena 81,50 €
Další nově vložená je Baby Lina Betynka - katalog 2024/25, plná cena 81,50 €
Mein erstes Baby Baruška - katalog 2024/25, plná cena 49,95 €
Mein erstes Baby Bruno - katalog 2024/25, plná cena 49,95 €
Mein erstes Baby Elena - katalog 2024/25, plná cena 49,95 €
Mein erstes Baby Evžen - katalog 2024/25, plná cena 49,95 €
Zatím se nám nepodařilo vyfotit nejnovější variantu panenky Baby Lina a Baby Finn. Zde tedy odkazy přímo na stránky výrobce
Baby Lina Rachel
Baby Finn Samuel
A JAKO VŽDY: PRO "PANENKOVSKÉ" CENY SI TY PLNÉ VYNÁSOBTE KOEFICIENTEM 0,96. Ke korunovým cenám si výsledek vynásobte aktuálním kurzem Komerční banky ve sloupci "prodáváme".

—————

Zpět


Kontakt

EUCO, spol. s r.o., Zuzana Krausová, IČ 18234011

Hřbitovní 185/5 Karlovy Vary PSČ 360 20

mobil: 00-420-602213559
fax: 00-420-353222258